Warning: Creating default object from empty value in /home/duhovnos/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 494

Изцелението нa прокажения

[Християн]
 

„И дойде при Него един прокажен, и Му се молеше, коленичил пред Него, с думите: Ако искаш, можеш да ме очистиш.

А Той се смили, простря ръка и се допря до него, и му каза: Искам, бъди очистен.

И веднага проказата го остави и той стана чист.

Исус веднага го отпрати и го предупреди строго, като му каза:

Гледай да не кажеш нищо на никого; но за свидетелство на тях иди и се покажи на свещеника и дай принос за очистването си това, което е заповядал Моисей.

А той, като излезе, започна да разгласява много и да разнася за станалото, така че Исус не можеше вече да влезе явно в някой град, но стоеше навън в уединени места; и при Него идваха отвсякъде“.

(Марка 1:40-45)

 

Проказата е заразна болест, която може да обхване цялото тяло на човека. Болният се отлъчвал от обществото и бил длъжен да предупреждава всички, викайки: „Нечист! Нечист!...“ (Левити 13:45), като в същото време покрива устата си.

Проказата е символ на греха, от който всички сме заразени и заради него сме отлъчени от Бога. Божият гняв тегне върху нас.

Божието Слово споменава и за сириеца Нееман, който също бил прокажен (IV книга на Царете 5). В същата книга на Царете се споменават и още четирима прокажени.

Проказа избухва на челото на цар Озия, защото, „когато стана силен, сърцето му се надигна, та се отдаде на поквара; и извърши престъпление против Господа своя Бог…“ (II Летописи 26). 

 

Разказът за изцелението на прокажения от Евангелието на Марка може да послужи като пример за молитва, на която Исус дава отговор:

  1. Молитвата на прокажения е искрена и отчаяна  – той умолява Господа.
  2. Той изпитва благоговение пред Господа – моли се и коленичи пред Него.
  3. Показва смирение и покорство с думите „Ако искаш...“.
  4. Демонстрира вяра с думата „...можеш“.
  5. Прокаженият признава, че се нуждае от помощ – „...да ме очистиш“.
  6. Нуждата е изказана точно – той не казва „благослови ме“, а „очисти ме“.
  7. Молитвата е лична – „...да ме очистиш“.
  8. Молитвата е кратка и виждаме какво се случва – Господ Исус протяга ръката си, докосва прокажения човек и казва: „Искам, бъди очистен“. И веднага проказата го оставя и той става чист.
Read 1994 times Last modified on Thursday, 16 April 2020 21:43